Rasens ursprung

Corgins ursprung

Welsh Corgin härstammar från Wales i England. Olika teorier om dess ursprung förekommer dock. Somliga påstår att vikingarna från Västsverige skulle ha fört med sig Västgötaspetsar till Wales och att det sedan var de som bildade stammen för Welsh Corgi.
En annan teori är att det skulle vara tvärt om, dvs att de svenska vikingarna skulle tagit med sig hundar hem från Wales till Västergötland och skapat Västgötaspetsen av Welsh Corgin.

Hur som helst tror man att Welsh Corgin funnits ända sen 900-talet. Då de användes som gårds-,vakt- och vallhund. Den vallade då främst nötkreatur. År 1925 blev Welsh Corgin registrerad som officiell ras av Engelska kennelklubben, då skilde man inte på Cardigan och Pembroke. Först 1934 registrerades de som separata raser.

Welsh Corgi består alltså av två olika raser. Welsh Corgi Cardigan och Welsh Corgi Pembroke. En vanlig uppfattning är att den största skillnaden mellan dem är att cardiganen har svans och pembroken inte. Men idag är det förbjudet i Sverige med svanskupering så det är inte att förlita sig på längre eftersom pembroken kan födas både med svans och stubb.